FIRINDA, PİŞİRMEDEN YOĞURT YAPIMI
2015-10-23- Hazırlama Süresi : 15 dk
- Pişirme Süresi : 0 dk
- Tamamlanma Süresi : 3:15 saat
Genelde iskenderin yanıbaşından ayrılmayan,pilavın kusurlarını örten,et yemeklerinin yandaşı olmak gibi görevler edinmiş yoğurt aslında tek başına son derece mutlu, kendi kendine yeten bir kişiliğe sahiptir. Kendisi ‘atıştırmalık’ olarak araştırma yaptığımızda bulunmasa da aslında atıştırmalıkların en güzelidir. Bir de kendisine biraz destek olunur, reklamı üstlenilirse çocukların en iyi arkadaşı olmaya adaydır:)
MALZEMELERİMİZ:
1300 mililitre inek sütü
4 yemek kaşığı ev yapımı veya hazır alınmış yogurt
2 adet kavanoz ya da bir tencere
HAZIRLANMA SÜRESİ: 15 dakika
HAZIRLANIŞI:
- Kavanozların dibine 50 ml soğuk süt koyun. Bu sayede sıcak sütle maya yapıldığında kavanozun dibinde tortu oluşmaz.
- Sütü bir tencereye alıp ısıtın. Süte parmağınızı batırdığınızda süt parmağınızın dayanabileceği, parmağınızı yakmayacak bir sıcaklıkta olacak.
- 4 yemek kaşığı yoğurdun üzerine ısıttığınız sütten döküp mayalık yoğurdu koyu bir ayran kıvamına getirin ve karışımı kavanozlar arasında eşit olarak paylaştırın.
- Kavanozlarda boş kalan kısma kalan ısıtılmış sütü ekleyip kaşıkla tamamını karıştırın.
- Fırın tepsisinin içerisine bir havlu serin. Yoğurt kavanozlarını kapaklarını kapatmadan havlunun üzerine yerleştirin ve fırının kapağını kapatın. Bu şekilde 3 saat bekletin. (Dikkat: fırını çalıştırmayın; fırının kapağı kapatıldığındaki ısısı yeterli oluyor.)
- Sonrasında karışımın kıvam alıp almadığını kontrol edin. Yoğurdunuz katılaşmış ise buzdolabına alın. Henüz yeterli derecede katılaşmayıp sulu kalmışsa yoğurdunuzu bekletme sürenizi kontrollü olarak 15’er dakikalık sürelerle uzatın. Kavanozları hafif salladığınızda bir katılaşma oluşunca buzdolabına kaldırın.
- Yoğurdu buzdolabında yine ağzı açık şekilde bir gece (en az 4 saat) beklettikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
- Sonrasında kapağı kapalı bir şekilde saklayabilirsiniz.
Not: Bu tarif yaz aylarında uygulanacaktır. Kışın hava soğuk olduğu için kavanozları fırına koymadan önce fırını 5 dakika 100 derecede ısıtın. (Yoğurtları fırına koymadan önce fırını kapatmayı sakın unutmayın; aksi halde yoğurt pişer.) Yoğurdunuz istenilen kıvama gelmemişse kavanozlara dokunmadan fırını tekrar 100 derecede 2-3 dakika ısıtıp kapatın ve yoğurdu bekletme sürenizi kontrollü olarak 30’ar dakikalık sürelerle uzatın. Kavanozları hafif salladığınızda bir katılaşma oluşunca buzdolabına kaldırın. Tarifin geri kalan kısmı aynıdır.
PÜF NOKTALARI:
-Mayanızı yoğurdun katı kısmından alın ve maya miktarı olarak bir yemek kaşığı kullanın.
-Mayayı süte karıştırmadan önce kaşıkla iyice ezip yoğun bir ayran kıvamına getirin.
-Mayanın sütün içerisinde homojen bir şekilde dağıldığına emin bulun. Bunun için mayayı süte, yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak ekleyin ve tel bir süzgeçle karışımı çırpın.
-Fırından çıkardığınız yoğurdunuzu buzdolabında mümkünse bir gece dinlendirdikten sonra servis yapın. Buzdolabında bekleme süresi uzadıkça yoğurdun kıvamı sertleşecektir.
-Yoğurt tamamen soğumadan kapağını kapatmayın; aksi halde sıcak olan yoğurdun buharı kapakta birikir ve bu da yoğurdun sulanmasına neden olur.
-Yoğurdunuz hazır olduktan sonra servis tabaklarına alırken dipten değil üstten alın ki sulanmasın.
NOT: Son olarak her şeye dikkat ettiniz ama bir terslik oldu ve fırından çıkarttığınız yoğurt süt kıvamına yakın. Bu durumda da mutlaka yoğurdunuzu buzdolabında bir gece bekletin. Sonuçta kıvamı mutlaka iyileşecektir. (En kötü kaşıkla bozulmuş yoğurt kıvamı kadar toparlanır.) Tam anlamıyla sert kıvamı yakalayamasanız da tat konusunda sorununuz olmayacaktır.